Mit tegyünk a munkatársaink hosszútávú megtartásáért?  (1. rész)

Cégünk a MENTON Jobs Kft, az elmúlt hét év során jelentős fejlődésen ment át, növekedésünk felgyorsult és így kollégáink száma is megtöbbszöröződött.  

Annak érdekében, hogy egy hozzánk hasonló-, dinamikusan fejlődő vállalkozás magához tudja vonzani a tehetséges, szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársakat, a piaci hírnév mellett számos más szempontot is vonzóvá kell tenni a cégnél.   Legyen az kisebb vállalkozás vagy nagyobb vállalat, a munkaerő hosszabbtávú megtartása, a munkavállalói lojalitás elérése a munkáltatók és a HR terület egyik fontos feladata.

Mik lehetnek a kulcskérdések ahhoz, hogy téged válasszanak a munkavállalók?  

Többek között:

Milyen juttatásokkal tesszük vonzóvá cégünket, hogy a sikeres kezdetek után, a szakmai hírnéven túl, meg tudjuk tartani kollégáinkat?
Mivel tudjuk motiválni és lojálissá tenni cégünk irányába munkatársainkat??
Mik lehetnek azok a szempontok, melyek alapján kollégáink hosszú távon, elégedetten tudnak cégünknél dolgozni??

Készítettünk egy rövid összefoglalót a munkavállalók főbb szempontjairól, mik azok a tényezők, melyet figyelembe vesznek a munkáltató választása és hosszútávú karriertervezés esetén:

-Versenyképes juttatási csomagok
-Szakmai fejlődési-, karriertervezési- és előrelépési lehetőségek
-Szervezeti kultúra és munkahelyi hangulat
-Munkaidő-, magánélet egyensúlyának támogatása

És hogy mit is takarnak ezek a szempontok? Nézzük részletesebben:

1. Versenyképes bérezés és juttatási csomagok: 

Versenyképes bérezés és juttatások vonzóvá teszik a vállalatot a tehetséges szakemberek számára. Ez nem csak motiválja a munkavállalókat, hanem megmutatja számukra, hogy értékelik és elismerik a munkájukat. A megfelelő bérezés, az „anyagi megbecsülés” és juttatások révén a munkavállalók hosszú távú elkötelezettséget érez(het)nek a vállalat iránt, és vélhetően kevésbé szándékoznak más munkáltatók felé fordulni. 

A bérezés mellett, fontos a rugalmas béren kívüli juttatásokat is megemlítenünk, mint például egészségügyi-, sport- vagy kulturális támogatások, melyek lehetővé teszik a kollégák számára, hogy testi és lelki egészségüket is ápolják. Ezek a juttatások emellett adózási előnyökkel is járhatnak mind a munkavállalók, mind a vállalat számára, növelve ezáltal a juttatások értékét.

Minden fejlődő vállalkozás eljut egyszer arra a pontra, hogy a munkavállalók jóléte, lojalitása érdekében ezeket a lehetőségeket is körbejárja, és a munkavállalók keresetéhez ezekkel a lehetőségekkel is hozzájáruljon.

A vállalat minél szélesebb körű lehetőségeket kínál, annál jobban tud érvényesülni a munkavállaló saját elképzelése, hiszen mindenki olyan elemet választ, ami az adott élethelyzetéhez a lehető legjobban illeszkedik. 

A nagyobb vállalatoknál szóba kerülhetnek a hosszú távú pénzügyi támogatások, mint például nyugdíjprogramok vagy részvényopciók, vagy akár munkáltatói kölcsönök biztosítása, melyek hozzájárulnak a munkavállalók pénzügyi biztonságához és jövőbeli terveik megvalósításához.

A nyugdíjprogramok révén a munkavállalók érzik, hogy a vállalat akár korukra és tapasztalatukra való tekintetből is, hosszútávon gondolkodik az együttműködésben és ez mellett gondoskodik a jövőjükről, ami erősíti az elkötelezettségüket.  

A versenyképes juttatási csomagok kialakítása nemcsak a munkavállalók anyagi biztonságát támogatja, hanem növeli a vállalat presztízsét és vonzerejét a munkaerőpiacon is.

Az ilyen juttatások lehetővé teszik a vállalat számára, hogy kiemelkedjen a versenytársak közül, vonzóbbá téve a céget a tehetséges szakemberek számára.

Emellett hosszú távú pénzügyi támogatásokkal a munkavállalók hosszú távú elkötelezettségét is növelik, ami stabilitást és folytonosságot biztosít a szervezet számára.

A megfelelő juttatások segítik a munkavállalókat abban, hogy fókuszáltak és motiváltak maradjanak, hosszú távon hűségüket mutassák a vállalat felé, és ezzel hozzájáruljanak a cég sikeres fejlődéséhez. 

2. Szakmai fejlődési-, karriertervezési- és előre lépési lehetőségek:

Amennyiben megtaláltad a munkatársad, tapasztalataink alapján, az anyagi megbecsülésen túl az alábbi szempontokra is fontos figyelmet fordítani!  

Rugalmas képzési lehetőségek biztosítása lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy saját tempójukban tanuljanak és fejlődjenek. Ez nem csak a szakmai tudásukat növeli, de javítja az önbizalmukat és motivációjukat is. Rugalmas időbeosztásuknak köszönhetően könnyebben illeszthetik a tanulást a munka és magánélet követelményeihez. 

Mentorálás, workshopok biztosítása segít a tapasztaltabb kollégáknak megosztani tudásukat és tapasztalataikat a kezdő vagy kevésbé tapasztalt munkatársakkal. Ez a személyes kapcsolat nem csak a szakmai tudást növeli, hanem segíti a munkavállalók beilleszkedését a szervezetbe és erősíti a csapatmunkát

A karriertervezés segít a kollégáknak megérteniük a vállalatnál elérhető karrierútvonalakat és fejlődési lehetőségeket megismerni az új pozíciókat, felelősségi területeket.

Véleményünk szerint a nyílt kommunikáció és tervezés lehetővé teszi, hogy a munkavállalók fejlesszék készségeiket, és tisztában legyenek azzal, milyen lépéseket kell tenniük a kívánt pozíciók eléréséért, növelve ezáltal az elkötelezettségüket a vállalat iránt.

A rendszeres teljesítményértékelés és visszajelzés szükséges ahhoz, hogy a kollégák tisztában legyenek az aktuális képességeikkel, erősségeikkel, és képet kapjanak arról is, mely területeken és miben szükséges fejlődniük, változniuk.

Azt gondoljuk, ez lehetővé teszi számukra, hogy tisztán lássák ésértékeljék saját eredményeiket, mely hozzájárul az előrehaladásukhoz, vagyis a kitűzött céljaik eléréséhez.

Hosszú távú elkötelezettséget erősítő programok lehetnek például a jubileumi jutalmak vagy hűségprémiumok, mellyel elismerik és értékelik az alkalmazottak hosszú távú lojalitását.

Az ilyen típusú jutalmak nem csak anyagi előnyökkel járnak, hanem az alkalmazottak érzelmileg is elköteleződnek a vállalat irányába, mivel érzik, hogy hosszú távon is fontosak és értékesek a szervezet számára.

Partnereink visszajelzései alapján, – ahol már sikerrel alkalmazzák ezeket a motivációs eszközöket-, ezek a programok erősítik, stabilan fenntartják a munkavállalók motivációját, és elősegítik a közösség vállalat iránti elkötelezettségét.

Aki lojális, az erősíti a vállalati kultúrát, és minél több lojális munkavállaló van a vállalatnál, az annál erősebbé válik. 

Cikkünk folytatásában a szervezeti kultúráról, munkahelyi hangulatról, valamint a munka és magánélet egyensúlyáról olvashatnak!
Tartsanak velünk a további témák olvasásában is!

További bejegyzések:

Épp a háború kitörése előtt 1 nappal kaptuk meg a minősített foglalkoztatói státuszt, ami alapján újabb 9 országból
Hegesztő, varró, újabban idős- vagy gyermekgondozó pozíciókba –, valamint az agráriumba is sokszor kell toborozni külföldről.
Nincs félnivalójuk a távol-keleti munkásoktól sem a vállalkozásoknak, sem a munkavállalóknak, ez személyes meggyőződésük is garantálja.